Det klassiske eventyret om Askepott, laget av Disney, kan fint forklares og beskrives ut fra aktantmodellen. Objektet i denne eventyrklassikeren er Prinsen, det er han det kjempes om, og han er belønningen. Han er derimot ikke et passivt objekt, han leter selv etter sin prinsesse og gjør alt som står hans sin makt for at han skal få kvinnen som passer glassskoen, til å bli sin kone.

Giveren i eventyret kan vinkles på to forskjellige måter. Enten så er det Kongen. som desperat vil at sønnen skal finne seg en kone han kan dele resten av livet med. Som derfor arrangerer et ball, og det er jo her Askepott og Prinsen møtes for første gang. Hvis vi ser det fra en annen vinkel, ser vi at det gjerne kan være stemoren til Askepott. Dette gjelder spesielt i Disneys versjon, der mesteparten av historien er fokusert rundt Askepott. Det er stemoren som undertrykker Askepott, det er hun som har satt Askepott i den vanskelige situasjonen, hun er en av grunnene til at Askepott rømmer til ballet (og møter sin prins). Det er stemoren som er grunnen til at Askepott ønsker seg bort fra sitt liv.

Filmen handler i størst grad om livet til Askepott, og det er hun det for det meste handler om, derfor vil jeg presentere henne som subjektet. Det er hun som står ovenfor en konflikt og handler deretter. Konflikten er jo hennes forderdelige liv hos stemoren. Selvom, prinsens paralellhistorie i eventyrklassikeren, der han er subjektet, og han skal vinne er Askepott og giveren er Kongen, ettersom han vil at sønnen skal finne en kone.

Hjelperne til Askepott er feen som gir henne tre ønsker, og de gode hjelperne, altså de snakkende dyrene. Det er jo først og fremst feen som gjør det mulig for Askepott å dra på ballet, og dyrene hjelper henne så godt de kan.

Motstanderne i klassikeren er de som ikke vil at Askepott skal ha det godt, dette vil si stemoren og hennes døtre. Det er stemoren som stenger Askepott inne på et loft, og bruker henne som en tjener i hennes eget hjem. Det er de som ikke vil at Askepott skal gifte seg med prinsen og står i veien for hennes gleder.

Historien om Askepott er et eventyr om en ulykkelig jente som vil finne kjærligheten, men hennes «familie» står i veien for hennes egen lykke. 

– Kristinethecupcake

Reklame